top of page
  • Foto van schrijverJohnny

7 tips voor het kopen van je eerste elektrische truck

Jij gaat je eerste waterstof- of batterijelektrische truck kopen, of je bent je aan het oriënteren daarop. Maar waar moet je dan op letten? Nijenhuis Truck Solutions geeft je 7 tips bij het kopen van je eerste elektrische truck:


1) Start met de meest eenvoudige inzet.

Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Het verduurzamen van je wagenpark is het meest eenvoudig te realiseren door kleine stapjes te nemen. Voordat je denkt aan het elektrificeren van een 50tons 5 assser, is het misschien zinvoller om te starten met een 4x2 bakwagen of trekker die 'een rondje om de kerk maakt'. Deze vrachtwagens zijn goed in te vullen met het aanbod dat de OEM's bieden. En mocht de lader dan niet goed zijn aangesloten en dus je truck 's ochtends niet opgeladen, dan is de uitdaging nog te overzien. Ook bij de meest eenvoudig in te vullen vrachtwagen, is het leereffect nog erg groot!


2) Zoek uit wat je huidige dieselvrachtwagen verbruikt.

De actieradius is vaak de grootste uitdaging bij batterij-elektrische trucks. Maar ook voor waterstofvrachtwagens is verbruik relevant. In de truckwereld wordt het verbruik eigenlijk altijd uitgedrukt in kilometers per liter, of liters per 100km. Maar voor vrachtwagens met een elektrische aandrijflijn is dit wat minder relevant. Misschien heb jij wel een PTO op je truck, die verbruikt ook diesel en dus ook elektriciteit. Kijk daarom naar het aantal liters diesel per truck, per dag. Met het aantal liters kan Nijenhuis Truck Solutions het elektrisch verbruik per dag berekenen. Een batterij-elektrische truck gaat aan het einde van de dag weer aan de lader. Dus de volgende dag is de 'tank' weer vol. En als je nu slim bent, dan zoek je dat alvast uit voor al je vrachtwagens. Dan kun je in de toekomst snel schakelen.3) Vraag je chauffeurs wie er zin heeft te rijden in een elektrische vrachtwagen.

Het rijden op een vrachtwagen met een elektromotor is anders dan het rijden in een 13 liter zescilinder. Ervaring leert ons dat een chauffeur een elektrische vrachtwagen kan maken of breken. Een chauffeur die niet 'wil' heeft zijn batterij halverwege de ochtend 'leeg'. Terwijl een gemotiveerde chauffeur de dag makkelijk vol maakt. Ga daarom in gesprek met je chauffeurs. Ga opzoek naar de 'early adaptors', de mannen en vrouwen die het gaaf vinden om het avontuur aan te gaan. Mannen en vrouwen die de potentie van deze nieuwe techniek zien. Mannen en vrouwen die geloven wat jij gelooft. Hoe vind je die mannen en vrouwen? Laat Nijenhuis Truck Solutions een workshop geven over zero-emission trucks op de vrije dag van de chauffeurs, en maak de deelname vrijwillig. De mannen en vrouwen die komen opdagen, dát zijn je 'early adaptors'.


4) Subsidie komt naar je toe, als je te vroeg begint.

Een van de eerste vragen nadat de offerte voor de elektrische truck op de mat is gevallen, is: "kunnen we ook subsidie krijgen?" Ja, dat kan zeker. De ervaring leert dat subsidies, zoals de DKTI, alleen bij partijen terecht komen die 'te vroeg' beginnen met het voorbereiden op een batterij- of waterstof-elektrische truck. Het toegewezen krijgen van subsidies duurt vaak maanden, of zelfs jaren. Alleen de partijen die nu al durven voorbereidingen te treffen, lopen tegen deze subsidies aan. Denk jij in 2025 je eerste zero-emission truck te willen gaan kopen? Informeer dan nu al links en rechts of er projecten zijn waaraan jij kunt deelnemen. Deze projecten lijken nu nog te vroeg voor je te komen, maar alleen al door aansluiting te houden komen er kansen op je af die anders aan je voorbij waren gegaan.


5) Durf vooruit te kijken.

Durf jij vooruit te kijken? Durf jij te stellen dat de helft van de vrachtwagens die jij in 2030 koopt een elektrische aandrijflijn heeft? Dan zie je vanzelf welke uitdagingen je nú al kunt aanpakken. Hoe ga jij je vrachtwagens elektrisch laden? Hoe groot is mijn netaansluiting? Is die groot genoeg? Hoe snel kan ik een zwaardere aansluiting krijgen? Waar moet ik die laders plaatsen? Kan ik ze aansluiten op mijn zonnepanelen? Komt er een waterstoftankstation bij mij in de buurt? Wanneer is die er? Kan ik zelf waterstof maken? Allemaal vragen die relevant zijn voor jouw situatie. Durf jij nu al vooruit te kijken? Dan heb je nu de kans om te leren over zero-emission trucks, zodat je in de toekomst sneller kunt schakelen en je concurrentiepositie kunt versterken.

6) Vraag je buurman naar zijn plannen.

Dus jij denkt 20 batterij-elektrische vrachtwagens te rijden in 2028? Je hebt de verzwaring van je eigen netaansluiting ook al aangevraagd. Top! Goed gedaan. Maar weet jij ook wat de plannen zijn van de buurman? Wil hij ook een zwaardere netaansluiting? Hoe zit dat met de rest van het bedrijventerrein? Moet de aansluiting van het bedrijventerrein dan misschien ook niet verzwaard worden? Oh! Kost dat ook jaren om te realiseren? Op dit moment worden netverzwaring op volgorde van aanvraag uitgevoerd. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Maar dan nog kan het makkelijk 5 jaar duren voordat er een nieuwe, zwaardere transformator is geplaatst. Wordt het niet eens tijd om je buurman te vragen naar zijn plannen voor elektrificatie?
7) Laat je informeren. Begin nu met het leren over waterstof- en batterij-elektrische trucks. Het rijden met een elektrische vrachtwagen zal veel impact hebben op je organisatie. Het kostenplaatje van een elektrische truck ziet er compleet anders uit dan die van een diesel. De aanschafprijs is veel hoger, maar onderhoud, energie en belastingen per kilometer zijn veel minder. In de aankomende jaren (tussen 2023 en 2027) krijgt de batterij elektrische truck een betere TCO dan een dieseltruck. Begin dus nu met leren over kilowatts, kilowatturen, megawatts, efficiency, regeneratie, degradatie, gelijkstroom, wisselstroom, snelladen en elektrische PTO's. Zodat je team klaar is voor de transitie zodra die voor jouw bedrijf daadwerkelijk van start gaat.


Zero Emission Trucks Masterclass

Wil jij nu ook meer leren over waterstof- en batterij elektrische trucks? Nijenhuis Truck Solutions verzorgt (op maat gemaakte) Masterclasses. In een Zero-Emission Truck Masterclass leer je alles over de kansen van zero-emission trucks. Informeer, enthousiasmeer en inspireer je team met een zero-emission masterclass van Nijenhuis Truck Solutions.

53 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page